Twitch: de thuisbasis van gameliefhebbers. Twitch verscheen voor het eerst in 2011; bijna tien jaar later is het een platform met meer dan twee miljoen kanalen- streamers genoemd – die zichzelf livestreamen terwijl ze van alles doen, van muziek maken tot gewone huishoudelijke klusjes. Maar meestal spelen ze videogames. Heel veel videogames – er zijn meer dan 5,5 miljoen Twitch-uitzendingen per maand.

De top Twitch streamers verdienen niet zo veel als de top YouTubers – maar ze zitten er niet ver naast. Een handvol Twitch streamers verdienen enkele miljoenen dollars per jaar. Dat is nog steeds een zeldzaamheid, dus hoeveel verdienen normale Twitch streamers?

We bekijken enkele cijfers achter het inkomen van Twitch-streamers.

Hoeveel geld verdienen Twitch streamers?

Twitch bracht in 2019 naar schatting 1,54 miljard dollar aan inkomsten binnen. Natuurlijk gaat niet alles daarvan naar de individuele streamers, maar succesvolle streamers kunnen alleen al door abonnementen tussen de $ 3.000 en $ 5.000 per maand verdienen. Er zijn streamers die veel meer verdienen dan dat – en vele anderen die een flink stuk minder verdienen.

Kleine Twitch streamers verdienen misschien maar een paar honderd dollar per maand. Mensen die net beginnen op Twitch verdienen meestal niets totdat ze de status van Twitch Affiliate bereiken.

Twitch, Brave en de nieuwe interneteconomie

Met de Brave browser krijgen Twitch streamers een nieuwe inkomstenstroom. Met behulp van de Basic Attention Tokens (BAT) kunnen Brave-gebruikers streamers op Twitch rechtstreeks een fooi geven.

Brave laat kijkers streamers steunen zonder de betaling via Twitch, PayPal of een ander platform van derden te laten evrlopen. Gebruikers kunnen zelfs terugkerende maandelijkse donaties doen door zich rechtstreeks te “abonneren” op hun favoriete streamers.

Hoeveel verdienen Twitch-streamers per abonnement?

Een van de grootste bronnen van inkomsten voor Twitch streamers is geld uit abonnementen. Iedereen op Twitch kan een streamer volgen, maar als je echt van hun inhoud houdt en hen financieel wilt steunen, kun je je rechtstreeks op die streamer abonneren.

De abonnementsniveaus variƫren: je kunt je abonneren voor $4,99, $9,99 of $24,99 per maand. Twitch neemt 50% van het abonnementsgeld, wat betekent dat een individuele streamer $2,50, $5,00, of $12,50 per abonnement verdient.

Elite streamers mogen vaak zelfs meer van het abonnementsgeld houden; sommigen mogen naar verluidt tot 70% van de inkomsten op hun eigen rekening bijschrijven.

Hoeveel verdienen Twitch streamers per advertentie?

Terwijl advertenties voor een groot deel van de inkomsten van YouTube zorgen, werkt Twitch een beetje anders. Omdat de inhoud live is, zijn de meeste streamers niet bereid om advertenties in het midden van hun live streams te plaatsen. Het is zinvoller voor de streamer om de inhoud rechtstreeks te promoten via sponsoring of affiliatelinks, in plaats van advertenties in te voegen en de stroom te onderbreken.

Sommige streamers tonen echter wel advertenties, die meestal ergens tussen een cent en een dollar betalen, afhankelijk van de advertentie en de streamer.